Keittiömestarin unelma

”Ryhdyin kasvissyöjäksi jo ala-asteella, silloin kun kukaan ei tiennyt mikä on vegaani tai mitä muuta vihanneksista voisi tehdä kuin ylikypsiä lisukkeita. Aloin kokkailla pikkuhiljaa omia ruokiani, ja innostuin ruoanlaitosta.

Lukioikäisenä aloin haaveilla omasta kasvisravintolasta, ja hain ravintolakouluun. Perustutkinnon käytyäni tein pari vuotta alan töitä ja lähdin sitten Haaga-Heliaan opiskelemaan keittiömestariksi. Tämän jälkeen suuntasin töihin ulkomaille, ja samalla hain vaikutteita maailmalta.

Nepalissa Vipassana-retriitillä minulle tuli vahva tunne siitä että nyt on oikea aika. En halunnut enää tehdä töitä ruoan parissa jonka takana en voi seistä ja joka sotii omaa arvomaailmaani vastaan. Suomeen palattuani aloin heti etsiä oikeaa liiketilaa ravintolalleni.”

 

Herkullista kasvisruokaa jo vuodesta 2014

”Etsin sopivaa tilaa ensin Helsingistä, mutta sain vinkin vanhan kotikaupunkini Turun Kauppahallissa olevista tyhjistä liiketiloista. Pääsin valitsemaan parhaan päältä, ja aloin remontoimaan tilaa. Tein kaiken itse ja pienellä budjetilla.

Avasin Roots Kitchen vuoden 2014 elokuussa halliin. Moni on jälkeenpäin käynyt kertomassa, miten touhuilleni aluksi naureskeltiin että mitähän tuostakin tulee. No, sanotaanko näin että remonttipuuhani saattoivat näyttää hauskoilta, mutta kasvisruokaa osaan tehdä. Hymyt hyytyivät puolen vuoden jälkeen, kun tiskin edessä alkoi olla joka päivä jonoa ennen avaamista.”

Herkullista, värikästä ja täyttävää

”Valmistamme joka päivä lounaat itse keittiössä. Meillä ei ole kiertäviä ruokalistoja, vaan ne suunnitellaan aina kauden raaka-aineiden ympärille. Teemme tiivistä yhteistyötä hovituottajamme Sorrin Puutarhan kanssa. Vesku tuo meille aina parhaat kasvikset tilaltaan, johon ajaa hallilta 15 minuuttia.

Meille on tärkeää, että ruokamme on hyvää, mutta myös täyttävää, joten kiinnitämme erityistä huomiota annosten proteiinisisältöihin. Lisäksi suolaisuuden, makeuden ja happaman tasapaino pitää olla kunnossa, ja annoksissa pitää olla vähän jotain rapeaa, jotain mehevää ja jotain raikasta.

Kiitos kaikille jo vuosia meillä käyneille, ja niille jotka eivät vielä ole maistaneet ruokiamme: nyt äkkiä kauppahalliin!”

Marjaana Pohjola, Roots Kitchenin perustaja

Joko tuli nälkä? Tule käymään.